Norwegian Research School of Global Health

INFECTIONS CONTROL IN A GLOBAL PERSPECTIVE

SURVEILLANCE AND RESPONDING TO OUTBREAKS OF INFECTIOUS DISEASES IN RESOURCE POOR SETTINGS

Course instructor, Øyunn Holen

MD, specialist in internal medicine and infectious diseases Diploma course in tropical medicine and hygiene, London Many years experience with Docors without borders (MSF), Worked as epidemiologist at the Norwegian institute of Public Health Currently clinician as infectious disease doctor at Akershus University Hospital







WELCOME

YOU ARE APROX. 30 STUDENTS

FROM MANY DIFFERENT COUNTRIES



THREE PARTS -

EACH PART ENDS WITH PLENARY PRESENTATIONS OF GROUP WORK,

GROUP WORK IS THE MOST CENTRAL PART OF THE COURSE.

6 GROUPS, EACH GROUP ARE GIVEN DIFFERENT DISEASES/TYPE OF OUTBREAK



ANSWERING THE SAME QUESTIONS.

COMFORTABLE ROOM FOR OPEN AND INTERESTING QUESTIONS

RAISE YOUR HAND – CHAT ELIN / UDDHAV TECHNICAL ASSISTANT GROUP ROOMS – 1 MIN WARNING BEFORE END OF GROUP WORK



GROUP WORK

- The group work and presentations from group work will cover the core content of the course. This will not necessarily be covered in lectures.
- Participants in the group take turns in presenting
- It is **obligatory** to participate in the group work.
- present at 80 % of the teaching
- If you are sick or there is any other issue that prevent you from participating, please give me notice – and we will find a practical solution.





WEB PAGE — LITTEARTURE AND INFORMATION WEB PAGE WHERE COURSE DESCRIPTION, LITERATURE LIST, UPDATED

TIMETABLE AND THE PP FROM THE LECTURES WILL BE POSTED



REQUIRED READING - APPROX. 70 PAGES. THE LIST OF FURTHER READING GIVES YOU A GOD START FOR WHERE TO SEARCH FOR INFORMATION DURING GROUP WORK.

EPIDEMIOLOGY - KNOWLEDGE



GROUP ASSIGNMENT

Part one – describing the problem

- Describing the problem globally
- Basic epidemiology
- Group work describing your disease/ type of outbreak

Part two – Field epidemiology

- Surveillance
- Handling of an outbreak
- One group work in each of these parts
- Lectures on some diseases, ex ebola, cholera, covid 19.

Part three: How to improve global response and preparedness

- Research- implementation research interdisplinary research
- Planetary health AMR
- Global actors in response and preparedness





GROUPS

- Who is in which group? Will be annonced over lunch today. Same groups all week.
- Each group work:
- 30 mins 1 1,5 hour group discussion
- Plenary discussions 1-2 h
- One or two representative present 2-5 mins in plenum – focus on what is particular for your disease/outbreak. Always two teachers present – give feed back.







REMEMBER TO REGISTER AS A STUDENT AT NTNU — TO GET ACCESS TO THE INSPERA AT NTNU — TO BE ABLE TO SUBMIT THE EXAM



TIMETABLE 2022	TUESDAY 15/3	WEDNESDAY 16/3	THURSDAY 17/3	FRIDAY 18/3
MONDAY 14/3				
Global overview + infectious epidemiology. 8.30 Intro to course + major global epidemic challenges. (Øyunn Holen) Break 15 min 9.45 – 10.15 Planetary health (Kristian Rødland) Break 15 min 10.30 -11.15 «Health systems, universal health coverage and epidemic preparedness" (Unni Gopinathan) Break 15 min 11.30 – 12.00 Overview over the basics in infectious epidemiology.Bjørn Gunnar Iversen	Field epidemiology - Surveillance 8.30 – 9.30. Surveillance (Berhe Tesfay) Break 15 min 9.45 - 10.30 Establishing system for Covid 19 surveillance in resource-limited settings. Elburg Barones van Boetzelaer 10. 30 – 12.00. Group work II – setting up surveillance system. Groups 1,5 h.	Outbreak response: 8.30 – 9.00 Responding to cholera outbreak (Karine Nordstrand) Break 15 min 9.15 – 10.00 Outbreak response (Njoki Miriam) 10.15 - 12.00.00 Group work III – Responding to an outbreak – – Presentation of group work - and discussion 1 h 45 min. (Øyunn + Elburg)	 8.30 – 9.15 Outbreak investigation (Njoki Miriam) Break 15 min Research 9.30 - 10.30 Operational research (Sohana Sadique) Break 15 min 10.45 – 11.15 Epidemiological principles – types of studies. Bjørn Break 15 min 11.30 – 12.00 Research gaps in planetary health (Kristian) 	Global response 8.30 - 9.15 - AMR in a global perspective. (Kristian) Break 15 min 9.30 – 10.15 Major global mechanisms/actors (Preben Aavitsland) Break 15 min 10.30 – 11.15 How has the Covid 19 changed the Global health agenda? (Preben Aavitsland) 11.15 Plenary discussion: Ethical dilemmas in in the global response to epidemics? (Preben + Øyunn)
LUNCH 12.00 – 12.30	LUNCH 12.00 – 12.30	LUNCH 12.00 – 12.30	LUNCH 12.00 – 12.30	LUNCH 12.00 – 12.30
12.30 – 13.00 Basic epidemiology - Incidence and prevalence. Bjørn Break 15 min 13.15– 13.45 outbreak response/casefinding: Ebola (Morten Rostrup) Break 15 min 14.00 – 15.30. Group work I – mode of transmission and global impact. Groups 0,5 h. Presentation and discus. 1 h (Øyunn + Bjørn)	12.30 – 14.00. Group work II – setting up surveillance system. Presentation and discussion continued 1,5 h. (Øyunn + Elburg) Break 15 min Outbreak response: 14.15 – 15.15 – 1h -Group work III – Responding to an outbreak – Groups 1 h	12.30 – 13.00 Communication during an epidemic (Christina Rolfheim-Bye, FHI) 13.00 – 13.30 Plenary discussion – risk Communication. (Christina + Øyunn) Break 15 min 13.45 – 14.30 Coordinating an outbreak – the non-medical issues (Lindis Hurum) 14.30 - 15.30 Plenary discussion: Ethical dilemmas in epidemic response? (Øyunn + Lindis)	12.30 – 13.00 The need for transdisciplinary research (Johanne Sundby) 13.00 – 15.30 Group work IV – formulating a research question. Groups 1 h. Presentation and discussion 1,50 (Øyunn + Kristian.)	 12.30 – 13.30 Elective lecture/discussion? (Øyunn) 13.45 – 14.30 general plenary discussion, planetary health /global impact of epidemics (Øyunn + others?) 14.30 – 15.00 evaluation of the course/hand out of home assignment/exam (Øyunn)



GROUPS

Gr 1 – Covid 19

- Nnajjuma Hellen
- Nana Sekyiwa Bordoh-Dadzie
- Julia Jackman
- Schyler Bennet
- Andrew Kumitawa x

Gr 2 – Measles

- Chamara Bandara
- Mohamed Gawad
- Margrethe Storm
- Margit Steinholdt
- Lillian Katenga-Kaundra x

Gr 3 – HIV

- Vilde Skylstad
- Julia Klous
- Paul Kawale
- Janne Corrales

Gr 5 – Malaria

- Abosede Akinkuowo
- Ahmen M. Ibrahim
- Hanna Oommen
- Said Mussa Ahmed

Gr 4 – Cholera

- Jasmin Shrestha
- Sanjaya Shrestha
- Mphatso Mwapasa
- Dzinkambani Kambalame

Gr 6 – Antimicrobial resistance

- Kaur Brar Navdeep
- Angelique Winkler
- Ruusu Maarit Riekki
- Saman Riaz x
- Danijela Simonovic

